Valg af vinterdæk | Gode råd om vinterdæk i 2022-2023

Valg af vinterdæk | 2022 - 2023

abovetitle

Efteråret og dermed også vinteren er over Danmark og det er på tide at begynde at kigge efter at få skiftet dine sommerdæk ud med vinterdæk - allerede når gennemsnitstemperaturen for dagen falder til under 7 grader anbefaler eksperterne at skifte til vinterdæk.

Der er ingen nedskrevne regler om hvornår du skal skifte til vinterdæk og det kan være svært at vurdere det rigtige tidspunkt for at skifte dækkene. Det anbefales dog både for din egen, samt dine medtrafikanters, sikkerhedsskyld at skifte til vinterdæk hvis du køre bil om vinteren.

Det er bedst at køre med vinterdæk om vinteren, da de står bedre fast. Gummiblandingen og mønsteret i vinterdæk er lavet til at give dig bedre vejgreb end sommerdæk, og derfor opnår du bedst mulig greb og bremseevne på kolde veje.

Få skiftet hjulene på værksted og spar 20-40%

Hvor finder jeg de bedste priser på nye kvalitets vinterdæk?

Du finder de bedste vinterdæk priser online, vi anbefaler at du kigger hos Dækbutikken eller hos Dækonline. Når du er på udkig efter dine nye vinterdæk, enten om du er pris- eller kvalitetsbevidst, anbefaler du at du kigger hos Dækbutikken som er en anerkendt dansk dækforhandler.


Vi anbefaler at du køber dine nye vinterdæk fra Dækbutikken som er en anerkendt dansk forhandler med kvalitets dæk på lager.

Lovkrav om vinterdæk i Danmark

I Danmark er vinterdæk ikke lovpligtige. Vinterdæk er fremstillet af en gummiblanding der sikrer at dækkene forbliver bløde i kulden og derved sørger for det bedste vejgreb når vejtemperaturen falder, selvom der ikke er udskrevet et lovkrav om vinterdæk i Danmark viser utallige test og statistikker at det er en god ide at skifte til vinterdæk.

Hvis du vælger at skifte til vinterdæk på din bil foreskriver loven at der skal være monteret vinterdæk på alle hjul på køretøjet, ligesom at mønsterdybden minimum skal være 1,6 mm. Dækeksperter, herunder FDM, anbefaler at skifte sine vinterdæk når der er mindre end 3 millimeter mønster tilbage da mønsterdybden på dine vinterdæk er afgørende vinterdækkets egenskaber. Pigdæk er tilladt fra den 1. november til og med den 15. april og skal ligeledes monteret på alle hjul på køretøjet.

Er mine vinterdæk for gamle?

Selvom du ikke slider dine vinterdæk helt ned på bilen kan de godt blive for gamle, og dæk har ingen udløbsdato. Ud fra DOT mærket på dækket kan du se hvornår de er produceret. DOT mærket er et firecifret tal der viser hvilken uge samt årstal dækket er produceret i og er skrevet på dæksiden. Et DOT mærke eksempel kunne være DOT2513 der betyder det er produceret i uge 25, 2013.

Der er tre faktorer der afgør om dine dæk er blevet for gamle, men en god tommelfingerregel siger at man bør skifte sine vinterdæk efter 5-6 år eller hvis de har mindre end 3 mm mønsterdybde tilbage.

Før du får monteret dine vinterdæk på bilen til vintersæsonen må du tjekke om gummiet er blevet mørt, om der er synlige dækskader og om mønsterdybden er over 3 mm.

Hvis dine dæk er blevet møre i gummiet, har synlige dækskader eller mønsterdybden er under 3 mm bør du altid skifte til nye vinterdæk.

Hvor tit skal jeg skifte mine vinterdæk?

Du bør aldrig køre på vinterdæk der er over 6 år gamle. Du skal være meget opmærksom på hvor gamle dine dæk er, specielt hvis du køber brugte dæk. Dækkets alder kan du læse ud fra en fælles kode som de fleste dækproducenter anvender.

Hvis du er i tvivl om hvilke bredde dæk der passer til dine dæk kan du læse mere om hvor brede dæk til fælgene du skal vælge her.

Tallet angives af en fire cifret kode som oftest står på dæksiden med teksten DOT foran. De fire tal angiver produktions ugen og året.

For eksempel ville DOT1220 betyde at dækket var produceret i Uge 12, år 2020.

Pas på med at købe brugte vinterdæk

Når du er på udkig efter vinterdæk kan det være fristende at kigge på brugte vinterdæk og derved spare lidt penge. Det vil vi dog råde dig til at tage til genovervejelse.

Hvis du køber brugte vinterdæk til din bil ved du nemlig ikke hvordan dækket har været behandlet i den tid som de har været i en andens hænder. Du kan ikke vide dig sikker på hvordan dækket er slidt, hvordan de har været opbevaret og hvor mange kilometer de egentlig har kørt. Selvom det kan virke som et godt tilbud at købe vinterdæk brugt, kan det oftest ende med at blive rigtig dyrt alligevel.

Vi anbefaler altid at købe nye kvalitets vinterdæk fra en anerkendt dansk forhandler.

Husk vinterdæk på vinterferien

Hvis turen går på vinterferie eller skiferie er det vigtigt at tjekke op på reglerne i det land man skal på ferie i, men også de lande man krydser på sin vej til destinationen skal man overholde den gældende lovgivning for landet.

Hvis din ferie krydser f.eks. Tyskland, Østrig, Schweiz, Italien eller Sverige skal du ifølge lovgivningen i de lande have monteret lovlige vinterdæk på bilen, hvis du ikke har vinterdæk monteret får du en bøde af forskellige størrelser.

Hvor kan jeg få skiftet til vinterdæk?

De fleste bil værksteder tilbyder hjulskift og gennemsnitsprisen på et hjulskifte på et værksted svinger fra 300 til 500 kr afhængig af landsdel. Det er vigtigt at du skifter til vinterdæk inden frosten sætter ind, når først frosten rammer landet er det oftest for sent og der kan være lange ventetider på værkstederne da de har travlt.

De fleste dækeksperter anbrefdaler at hvis den daglige gennemsnitstemperatur kommer under 7 grader skal du skifte til vinterdæk, uanset om det er snevejr eller solskin.

Vælg det korrekte dæktryk til dine vinterdæk

Når du skal have monteret dine vinterdæk efter sommersæsonen kan de have tabt lidt luft mens de har været opbevaret, derfor er det en god idé at kontrollere dæktrykket når dækkene er monteret på bilen.

Der skal mere luft i dine vinterdæk end sommerdæk, og vinterdæk bør pumpes 0,2 bar over det anbefalede tryk for sommerdæk. Temperaturen har en væsentlig indvirkning på dæktrykket.

Ved at køre med det korrekte dæktryk kan du både sparer penge på dit brændstofforbrug, formindske slitagen på dine vinterdæk samt være sikker på din bil styrer- og bremser optimalt. Du kan læse mere om det korrekte dæktryk her, og se vores omregningstabel.

Hvilken størrelse vinterdæk skal jeg vælge?

Når du skal vælge dit nye vinterdæk er det vigtigt at dækket har den rigtige størrelse og dermed passer til bilens fælg. For at finde ud af hvilken størrelse vinterdæk du skal købe, skal du tjekke siden af dit dæk hvor størrelses betegnelsen står.

Størrelsen på dit dæk, består af tal som angivet dækbredde, højde og diameteren. Nedenfor kan du se hvordan det skal tydes.

Vinterdæk 225/50-R17

Det skal oversættes til Dækbredde/Dækhøjde-R diameter
Altså er dækket 225 millimeter bredt, 50 er højden og R17 betyder at det er en 17” fælg.

Størrelse på vinterdæk

Pak dine sommerdæk forsvarligt væk

Når du monterer vinterdæk på din bil er det vigtigt at du pakker dine sommerdæk forsvarligt væk.

Et dæk har bedst af at blive opbevaret tørt og lunt, det vil øge længden af levetiden på dækkene markant. Et andet godt tip er at rengøre dem inden de lægges væk for at undgå fastgroet snavs - så er de også lige til at montere til sommersæsonen næste år.


?
X

Har du nogen spørgsmål?

Vores chat er desværre offline men vores eksperter er klar til at hjælpe dig.
Stil dit spørgsmål herunder så svarer vi hurtigst muligt.

Klik her for at sende et spørgsmål