HJULDATA - KRYDSMÅL, ET MÅL, CENTERHUL OG BOLT/MØTRIK

Her på siden finder du en komplet liste over hjuldata på forskellige bilmodeller fra de forskellige mærker. Hjuldata oversigten hjælper dig med at finde ud af hvilke fælge der passer til din bil, og her hos os kan du i hjuldata oversigten se krydsmål, ET mål, indpresning, centerhul og hvilken bolt/møtrik bilen anvender.

Du kan i søgefeltet fremsøge din bilmodel – et eksempel kunne være at søge efter Seat Leon, herefter vises bilerne automatisk nedenfor.

Hvis du vil læse mere om hvad hjuldata er, så læs vores artikel her .


Hvad er hjuldata og dækkoder?

Hjuldata og dæk koder er en del af alle biler- og hjul på bilen. De sikre en korrekt montering af nye dæk og fælge på bilen.

Når du har brug for at udskifte fælge eller dæk på bilen, får du brug for hjuldata og dæk koder hvis du selv vil ud og investere i nyt til bilen.

Hjuldata dækker over de begreber som relaterer sig til fælgen, og dæk koder dækker over de begreber som relaterer sig til dækkene. 

Hjuldata

Krydsmålet på fælgen er diameteren mellem de enkelte bolte i en konkret fælg, samt hvor mange bolte fælgen bruger. De fleste bilmodeller kører med mellem 3-5 bolte, og diameteren angives altid i mm. Et eksempel kunne være 5 x 112 som er 5 bolt huller og 112 mm i diameter.

ET mål er indpresningen på fælgen, kort forklaret er det hvor langt inde eller ude fælgen sidder i forholdet til bilen. Et lavt ET mål vil gøre at fælgen sidder længere ude, og nu højere det er nu længere inde under bilen sider fælgen. 

Centerhuls målet er størrelsen i millimeter på det hul som fælgen monteres med på bilens hjulnav. Hvis fælgens centerhul mål er større end din bils har du mulighed for at anvende en centreringsring. 

Bolt / Møtrik er hvilken type bolt og møtrik som du skal bruge for at spænde hjulene fast til bilen.

Dæk koder

Dæk størrelse er den samlede betegnelse for bredden, højden og diameter. De står på siden af dækket og angives f.eks. 225/40-R18, det første tal før skråstregen er bredden, efterfølgende højden og det sidste er diameteren.

Dækbredden angives i millimeter, og du skal være sikker på du vælger et dæk som hverken er for smalt eller bredt til din bil. 

Dæk højden, eller dæk profilen, er angivet i procent i forholdet til dækbredden. Det vil sige at hvis din dækhøjde er angivet om 60 svarer det til 60% af de millimeter som din dækbredde er. 

Dæk / fælge diameter angives i tommer og angives med et R foran. Hvis der på din dækside står R18 vil dækket være 18” og skal derfor monteres på en 18” fælg. Du skal altid montere dæk og fælg i samme diameter. 

Belastningsindeks angiver hvor meget vægt dækket, eller alle dækkene, kan bære. Dette vil typisk tilsvare bilens totalvægt-

Hastigheds godkendelse, eller hastighedskoden kan aldrig blive for høj på dækket, men kan godt blive for lav. Hastighedskoden angiver hvor hurtigt dækket må køres med. 

Produktionsdatoen angiver hvornår dækket er produceret så du kan afgøre om dine dæk er ved at være for gamle, de skrives i uge nr og årstal, og angives med et DOT foran. Hvis din produktionsdato f.eks. er 1201 angiver koden at dækket er produceret i uge 12 i 2001. 

ECE Godkendelse er et symbol der angiver om det pågældende dæk lever op til de standarder og krav der er til dæk i Europa. ECE godkendelse bliver også kaldet e-mærkning, og angiver om dækket er typegodkendt i henhold til EU ECE-30 regulativ. 


?
X

Har du nogen spørgsmål?

Vores chat er desværre offline men vores eksperter er klar til at hjælpe dig.
Stil dit spørgsmål herunder så svarer vi hurtigst muligt.

Klik her for at sende et spørgsmål