Valg af fælge til bilen | Gode råd ved køb

Valg af nye fælge til bilen | Værd at vide

abovetitle

Skal du til at købe nye fælge til bilen? Det kan godt føles lidt som en stor jungle.

Skal man vælge stål- eller alufælge, hvor store skal de være, og hvad betyder alle betegnelserne?

Hvis du er i tvivl om hvilken hjuldata din bil kører med, kan du slå den op i vores hjuldata database, vi har Danmarks største indeks over hjuldata på alle biler solgt i Danmark.

Betegnelser på fælge

  • Krydsmål – måling af diameteren i en cirkel tegnet gennem hjulboltene på fælgen. (Læs mere om krydsmål her: https://hjulguide.dk/vis/hjuldata-hvad-er-krydsmaal)

  • ET mål Einpresst Tiere, eller på dansk indpresning. Afgører hvor langt inde- eller ude fælgene sidder i forhold til skærmen. (Læs mere om ET mål her: https://hjulguide.dk/vis/hjuldata-hvad-er-et-maal-indpresning)

  • Centerhul - Måling af centerhullet i fælgen der montereres på bilens hjulnav.

  • Bolt/Møtrik – Størrelsen på bolten/møtrikken der anvendes for at spænde fælgen fast.

Forskel på stål- og alufælge.

En af de største grunde til at folk vælger alufælge fremfor stålfælge er udseendet på bilen. Ved at montere alufælge på ens bil får det udvendige look et løft fremfor en sort stålfælg, og vil fremstå lidt mere sporty.

Stålfælge vejer ofte også mere end alufælge i samme størrelser og derfor kan der være brændstof at spare ved at vælge alufælge fremfor stål.

Det mest normale er at anvende stålfælge til vinterdæk og alufælge til sommerdæk, da stålet ikke tager skade af salten på vejen som aluminium gør.

Lovgivning om fælge til bilen

Ved køb af nye fælge er der nogle gældende love fra den Danske lovgivning man skal være opmærksom på, dog skal bilen ikke synes eller godkendes ved montering af nye dæk eller fælge. 

Loven foreskriver at hverken fælge/og- eller dæk må stikke udenfor bilens ydre skærmkant. Sporvidden må ikke ændres i forhold til de mål der fremgår af typegodkendelsen, dog er det tilladt at forøge sporvidden med 20mm i forhold til mindst tilladte sporvidde jf. bilens typegodkendelse.

Hjulets samlede rulleomkreds (Fælg med dæk monteret) må maksimalt afvige 5% fra bilens originale rulleomkreds. Det vil sige du må gerne montere større fælge på din bil, men det er vigtigt at dækkets profil er tilsvarende lavere for at holde rulleomkredsen indenfor det lovlige område.

Indpresningsdybden (ET mål) er afstanden mellem fælgens center linje og fælgens anlægsflade mod navet. ET målet må maksimalt rykkes 10mm ved hvert hjul – det vil sige at hvis mindste ET målet er angivet til 45mm er det tilladt at montere nye fælge med ET mål ned til 35mm.

Et lavere ET mål vil betyde at hjulet rykkes ud mod skærmkanten hvilket anses som den pæneste løsning for de fleste.

På biler der er typegodkendt efter 15 marts 1990 er ET Målet på standardfælgene angivet på bilens typegodkendelse. Hvis du ikke har typegodkendelse på din bil kan du slå dit ET mål op i vores hjuldata database her.

Hvor finder jeg gode priser på alufælge?

Hvis du er på udkig efter nye fælge til din bil, kan vi anbefale at du tager et kig hos Dækbutikken. Hos Dækbutikken finder du dæk, fælge og alt i autoudstyr til gode priser.  Dækbutikken har massere flotte alufælge til billige priser. 

Dækbutikken tilbyder de bedste priser på fælge til din bil, og tilbyder garanti på at fælgene passer på din bil når du bestiller hos dem. Fælgmærkerne som Dækbutikken fører på fælge tilbyder også 2 års garanti på fælgene.

Gode tilbud på nye fælge til bilen

?
X

Har du nogen spørgsmål?

Vores chat er desværre offline men vores eksperter er klar til at hjælpe dig.
Stil dit spørgsmål herunder så svarer vi hurtigst muligt.

Klik her for at sende et spørgsmål