Frost og dug på ruderne, regler og gode råd

abovetitle Frost og dug på ruderne, regler og gode råd

Skrevet den af

Når kong vinter sænker temperaturen over landet betyder det at bilens ruder dugges til og er fyldt med is. Her er en kort guide til hvordan du bedst fjerner dug og is, samt hvad regler siger omkring at køre med duggede eller frosne ruder.

Kørsel med sne og is på bilen kan udløse en betinget frakendelse af kørekortet

Sne og is på bilen kan udgøre en risiko for andre i trafikken inklusiv dig selv, og de duggede ruder gør dit udsyn markant ringere.

I løbet af vinteren står mange danskere op til bilruder fyldt med is og sne. Det er vigtigt at du sørger for at få fjernet is og sne fra bilens ruder samt lygter og nummerplade ordentligt inden du bevæger dig ud i trafikken. Dette er både for din egen og medtrafikanters sikkerhed, samt for at undgå en bøde.

En anden vigtig ting inden du kører ud i trafikken er at fjerne sne og is fra taget af bilen samt andre flader, det kan nemlig være til fare for andre i trafikken hvis det falder af under kørsel. De fleste af os har nok oplevet at køre bag andre i trafikken hvor sne- eller isflager frigør sig og flyver mod andre trafikanter. Det er både ubehageligt og i tilfælde kan det være farligt.

Overholder du ikke krav med at fjerne dug, sne og is fra bilens ruder, lygter, nummerplader samt udvendige flader kan politiet udskrive dig en bøde. Bøderne starter fra 1.000 kr. og kan stige til en betinget frakendelse af kørekortet ved grove tilfælde.

Hvad skal du bruge for at fjerne is fra ruden?

Isskraberen er ikke til at undvære når først det bliver frostvejr. De bedste isskraber skal have en skarp plexiglaskant der kan skrabe ruden fri for is. Undgå metal da det kan ødelægge rudelisterne.

For at undgå ridser på ruden er det bedst at skrabe den samme vej.

Isfjerner spray kan bruges til at sprøjte på de frosne ruder, det bliver derefter nemmere at skrabe ruderne fri for is.

Varmt vand er der nogle der mener er en god ide og de anbefaler at du hælder varmt vand på ruden når isen skal fjernes hurtigt, det er dog ikke helt uden risiko. At fjerne is fra ruden fungerer fint hvis vandet er lunt, men er vandet for varmt kan du få ruden til at revne på grund af spændingsforskel. Hvis du har stenslag eller andre skader i ruderne i forvejen skal du også passe på med denne metode. Vi anbefaler altid en god isskraber i stedet.

Hvordan indstilles bilen bedst til at fjerne dug fra ruderne?

Biler med aircondition

Når bilen er kold skal du tænde for din aircondition som tørrer luften ud, derefter skal du sætte luft op til forruden på fuld styrke med det varmeste blæseren kan stå på. Tænd for el-bagruden og evt. varme i spejlene så de også afdugges.

Når bilen er blevet varm kan du eventuelt slukke for aircondition knappen for at spare lidt brændstof. For at holde duggen for døren skal du sætte bilen til at sende luft både oppe og nede, det giver det bedste klima i bilen. Sæt blæseren på trin 1 eller 2 og juster varmen til halv styrke, sluk for spejle og bagruden da de er afdugget. Tænd eventuelt for A/C igen hvis bilen begynder at dugge.

Biler med klimaanlæg

Når bilen er kold skal du tænde for forrudeblæseren på fuld styrke og sæt varmen på 22-23 grader. Tænd for varmen i bagruden samt eventuelt varmen i spejlene så de også afdugges.

Når bilen er blevet varm skal du sætte sit klimaanlæg over på auto og sætte temperaturen på 22 grader. Din blæser vil nu justere sig automatisk. Sluk for bagruden, spejlene og eventuelt aircondition for at spare lidt brændstof.

Biler uden aircondition

Når bilen er kold skal du sætte luft op til forruden på fuld styrke med det varmeste blæseren kan stå på. Tænd for el-bagruden og evt. varme i spejlene så de også afdugges.

Når bilen er blevet varm skal du sætte bilen til at sende luft både oppe og nede, det giver det bedste klima i bilen. Sæt blæseren på trin 1 eller 2 og juster varmen til halv styrke, sluk for spejle og bagruden da de er afdugget.

Elbiler kan oftest klare det selv

Hvis du kører i elbil kan du mange tilfælde sætte bilen til at opvarme bilen indvendigt mens den står i lade stik. Det betyder at bilen er forvarmet når du skal ud og køre, og derfor har du ikke problemer med dug indvendigt, samtidig vil det også gøre det lettere at fjerne is og sne udvendigt.


?
X

Har du nogen spørgsmål?

Vores chat er desværre offline men vores eksperter er klar til at hjælpe dig.
Stil dit spørgsmål herunder så svarer vi hurtigst muligt.

Klik her for at sende et spørgsmål